Бившият френски селекционер Жерар Улие защити избора на Лионел Меси за играч №1 на завършилото световно първенство по футбол, въпреки противоречивите мнения сред фенове и специалисти.

Още по темата

 

Улие е член на Техническата комисия към ФИФА, която прави анализ на футболистите, за да избере най-добрия на шампионата.

Още по темата

 

"Разбирам, че изборът изненада мнозина, защото всеки си спомня само второто полувреме на Меси по време на финала", сподели Улие пред вестник "Льо Монд".

"Но ние в комисията гледаме всички мачове и преценихме, че той беше най-важният играч в редиците на Аржентина. Освен това се класира на финала, което му дава предимство в борбата за отличието."

"Меси беше решаващ за своя тим в първите четири мача на световното първенство. На полуфинала срещу Холандия той изпълни първата дузпа и вкара. В анализа ни също взехме под внимание факта, че той е капитан на един обединен тим. Отбор, който игра задружно и много добре."

"Това е нещо, което не бяхме виждали дълго време от Аржентина. Меси беше повече от ключов за своя отбор. За мен той напълно заслужи Златната топка, тъй като изведе отбора си до финала."

"Ариен Робен? Той беше много добър и вълнуващ за гледане, но той нямаше същата тежест за отбора си. Той не вкара нито на полуфинала, нито на четвъртфиналите. Макар да спечели дузпата срещу Мексико, той нямаше същото влияние върху играта на тима си."

"Хамес Родригес? Той спря твърде рано, също както Неймар, или другият ключов играч при аржентинците - Анхел Ди Мария. Последният може би щеше да се бори за отличието, ако беше извървял пътя до края. Той беше отличен, много креативен."

"Имаше голяма борба между Меси и Томас Мюлер. Но повтарям - ние гледаме всички седем мача. Финалът имаше значение, но също колкото и всички останали двубои."

"Анализирайки цялото световно първенство, комисията беше единодушна, че Меси заслужава трофея. Според мен общественото мнение беше формирано от "анти-Меси" стратегии от съперниковите отбори, причинили на Лео доста проблеми. Въпреки това, той почти винаги успяваше да се измъкне от тях. Всеки има право на своето мнение", добави Улие.