Да го кажем така - перфектност във футбола не съществува. И това е добре, защото иначе нямаше да има място за изненади, за нещо непредвидено, за момент на гениалност, който не очакваш и който те изумява. На Мондиал 2014 няма големи отбори, които да нямат трески за дялане. Така е с Бразилия, Аржентина, Германия, Италия. Да не говорим за Испания и Англия, които вече отпаднаха.

Единствените отбори, които могат да се разминат с някакви критики са Холандия и Франция. Отборът на Дешан бележи гол след гол воден от невероятния Бензема. Лалетата на Ван Гаал разцъфнаха срещу Испания, а после победиха и Австралия.

Всички останали имат проблеми за решаване. И трябва много бързо да намерят отговорите. Защото може да последват съдбата на Англия и Испания. 

Погребението на испанската тики-така беше грандиозно. Последователите на този стил са с наведени глави и няма как да не признаят: владеенето на топката вече не е решаващо. Във футбола сега имат по-голямо значение ударите от пасовете. Но не само.

Защото Англия например, променена от Рой Ходжсън, залагаше на трима нападатели. Атакуваше и стреляше на поразия. А в крайна сметка имаше същата съдба като Испания - отиде си у дома.

Италия впечатли в дебюта си. Направи рекорд по точни подавания на световни финали. И то срещу Англия. Победи с 2:1 и небето изглеждаше адзуро. За да дойде традиционно слабия втори мач. И започнаха разговори за промени в тактическо отношение, промени на играчи по постове. Модификация на защитата. 

На едно световно първенство подобни промени са нормални. Защото точната вакса трудно се постига. И то срещу толкова различни съперници. Ритъмът се намира мач след мач. 

Точно това си е пожелал Алехандро Сабея след първите два мача на Аржентина. Да, гаучосите спечелиха и двата, но ако не беше магическия удар на Меси в добавеното време срещу Иран, сега щяхме да дискутираме още един сензационен резултат - 0:0 между Аржентина и Иран.

Азиатците да завършат наравно срещу Меси, Игуаин, Агуеро, Ди Мария, Паласио, Лавеци? Изглежда ли ви възможно? Преди срещата букмейкърите не оставяха никакви шансове за Иран, а за малко не стана най-голямата сензация. 

Не е в добра кондиция и домакина Бразилия. Всички очакваха карнавал на Селесао, големия фаворит, с Неймар в редиците си, който прави "Жого Бонито". Неймар показа качества в първия мач, имаше и съдийска помощ и празненствата започнаха.

Но после дойде мача с Мексико и Селесао бе спрян от защитната стена на Ацтеките, предвождани от Очоа. И изведнъж самбата, карнавала, "футбола игран с красота" изчезна. Ще го видим ли отново?

Истината е, че никой не ти дава даром нищо на световно първенство. Славата трябва да се спечели с много пот, тичане, труд и усилия, както и качества. Всичко това Германия ги има в изобилие. Но и това не стигна на Бундестима срещу Гана. Немците изоставаха в резултата като показаха за пореден път това, което пречи на тима вече 18 години да спечели трофей - грешките в защита.

Да, Германия показа, че е силна, но не и перфектна. Дори тима на Льов има своите дефекти. За разлика от другите обаче Бундестима има нещо, което прави по-добре от останалите - те са отбора, който е пробягал най-много до момента - 228,5 км. 

Не може да не се отбележи, че немците се напрягат. Ще видим обаче дали това ще е достатъчно. Въпросът е кой от големите отбори, първи ще реши своите малки проблеми. 

ПЕТЬО ПЕТЕВ