Съмнява ли се някой, че ако Аржентина бе попаднала в групата на Испания или тази на Италия, вече щеше да е отпаднала от световното? Може би само най-яростните шовинисти сред аржентинците, както и онези зрители, които гледат само избрани моменти от мачовете.

Със сигурност, тези, които са изгледали двата двубоя на Гаучосите изцяло, не хранят никакви съмнения, че най-добре аржентинците се представиха в деня на тегленето на жребия. Защото срещите с Босна и Иран породиха само огромно разочарование.

Аржентина разполага с едно от най-талантливите нападения в света, но в атаките ѝ липсват координация и дисциплина. Естествено, когато халфовете успеят да докарат топката дотам. Което не се случва чак толкова често. Нито Фернандо Гаго, нито Хавиер Масчерано, нито Макси Лопес, нито дори Анхел де Мария не притежават необходимите сръчност, проникновение, навици (а на някои от тях не им стига и талант), за да дирижират играта на Аржентина.

Достатъчно е да споменем само, че вратарят Серхио Ромеро беше най-добрият сред Гаучосите срещу Иран, който дори можеше да спечели трите точки. Да, Иран. Коста Рика надигра Уругвай и Италия, но в този случай Гаучосите бяха на път да загубят срещу Иран заради собственото си безсилие. Не е все едно дали някой те бие, или губиш сам, защото нямаш какво да предложиш.

И ако Иран не потопи Аржентина, заслугата за това е на вратаря на южноамериканците, както и, естествено, на Лионел Меси. Звездата на Гаучосите на това първенство е олицетворение на ефикасността. За 180 минути той имаше само две опасни акции и с тях донесе 6 т. на отбора си. При това срещу Иран го стори в продължението.

Той не направи нищо повече в този двубой, както и срещу Босна, но изглежда в Бразилия Меси е въоръжен с вълшебна пръчица. Което не е същото, като да беше възкръснал след трудната година в Барса, нито пък като да носеше Аржентина на раменете си.

Работата е там, че целият принос на Лео се ограничава с тези два гола. Да, това бяха два изключително важни гола. Но в деня, в който той не видим спорадичните му изблици на гениалност, за Аржентина всичко ще завърши със сълзи. Както се случваше на Барселона през целия сезон.

Срещу Иран Меси на практика "плака" цели 92 минути, за да се усмихне в последните секунди на продължението.  Аржентина имаше късмет със съперниците в групата си, но осминафиналът ще е съвсем друга история.

Гаучосите трябва да подобрят играта си във всички линии и най-много това се отнася до Меси. До момента Аржентина се размина като по чудо с провала, но ако продължа да си играе с огъня, рано или късно ще се изгори.

Алберто Пинеро, Goal.com