Изгнилата из основни световна футболна централа ФИФА се пропуква. Организацията и нейният лидер Сеп Блатер са обвинявани от дълги години в приемане на подкупи и манипулиране на вотове, но този път се стигна до арести след намесата на Федералното бюро за разследване - ФБР.

Още по темата

 

Швейцарската полиция арестува шестима делегати на Конгреса на ФИФА, които ще бъдат екстрадирани в САЩ. Там те ще отговарят пред американските власти по обвинения в корупция. Акцията е резултат от 3-годишно разследване на ФБР, информира CNN.

Делегатите са заподозрeни в получаване на подкупи на обща сума от няколко милиона долара от началото на 90-те години на миналия век досега. Разследвани са и за получаване на подкупи, свързани с избора на Русия и Катар да приемат следващите две световни първенства.

Шестимата са задържани рано тази сутрин при акция в хотела на ФИФА в Цюрих, където в петък ще се състои изборния Конгрес на централата. От вестник "Ню Йорк таймс" потвърдиха, че босът на ФИФА Сеп Блатер не е сред задържаните.

Имената на арестуваните не се съобщават официално, но според информации сред задържаните са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика; Джефри Уеб, президент на футболната асоциация на Каймановите острови и вицепрезидент на ФИФА; Еухенио Фигередо от Уругвай, вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак Уорнър, президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА.