Президентът на УЕФА Мишел Платини не изключва възможността европейските отбори да се оттеглят от участие в турнирите под егидата на ФИФА, ако Сеп Блатер бъде преизбран за президент на Световната централа на Конгреса в петък.

Още по темата

 

"Ако Блатер спечели изборите, УЕФА ще проведе извънредно заседание след финала на Шампионската лига в Берлин през следващата седмица, на която ще обсъдим отношенията между УЕФА и ФИФА", каза Платини на пресконференция в Цюрих.

Платини добави, че сега вече е възможно Блатер да бъде победен на изборите, но по-рано шансове за това не е имало.

"След този скандал, който стана вчера Блатер е възможно да бъде победен на изборите. Но преди това нямаше никакви шансове", добави президентът на УЕФА.

Според Платини Блатер е можел да напусне своя пост, ако това му е било предложено преди две седмици. Днес на среща с Блатер Мишел Платини му е предложил да си тръгне, но той е отказал, тъй като е много късно за това.

"Блатер ми каза, че е било възможно да напусне, ако съм му предложил това преди две седмици", съобщи още французинът.

"Вече казах на страните-членки на УЕФА, че ако се обединим около кандидатурата на принц Али от Йордания, ние можем да победим Блатер, който се бори да остане още един мандат. Ясно е, че неговата стратегия е да събере гласовете на страните извън Европа и така да си гарантира изборната победа."

"Аз днес му го казах в лицето: че най-добре е да си отиде, защото създава на ФИФА отвратителен имидж. Аз го смятам за приятел и никак не е лесно да кажеш на приятел, че трябва да си тръгне. Той ми каза, че вече е прекалено късно и не може да си тръгне когато изборният конгрес реално започва", добави Платини.