Спечелилият всеки значим трофей на клубно и национално ниво Франц Бекенбауер се надява, че доскорошният капитан на Германия Филип Лам няма да съжалява за решението си да се откаже от националния отбор. Бекът, който често е използван и като халф, реши да се откаже на върха, макар все още да е сред най-добрите футболисти в света.

"Останах много изненадан, когато той обяви своето отказване от националния отбор. Смятах, че ще подобри всички рекорди, като например 150-те мача на Лотар Матеус. Филип е изключителен играч, който може да играе на различни позиции", сподели Кайзера пред Goal.com.

"Отказването му е жалко за националния отбор. Надявам се, че той няма да съжалява за решението си. Но ако го направи, винаги може да се върне обратно."

"На това световно първенство беше ред на Германия да спечели, това можеше да се почувства. На предишното световно първенство ние не разполагахме с необходимия опит, който ти е необходим на такъв турнир."

"Но момчетата в отбора пораснаха заедно през последните четири години. В основата на успеха беше отборният дух и работата в екип. Германия беше най-добрият отбор на световното в Бразилия и спечели титлата напълно заслужено."

"Преди години ние се вгледахме в модела на французите. Там всеки професионален клуб трябваше да има своя академия преди Мондиал 1998. И това доведе до създаването на страхотни футболисти."

"Ние приложихме тази система в Германия и я развихме. За да постигнеш успехи в дългосрочен план, трябва да можеш да забележиш най-големите таланти много рано и да работиш с тях интензивно."

"Спортният аспект остава във фокус, но не можеш да пренебрегнеш и образованието на момчетата. Вярвам, че този модел може да доведе до успехи и в други държави", добави Бекенбауер.