Холандия – Австралия беше мач, който човек не би могъл да изгледа спокойно на високия стол в бара. Дори Луис ван Гал ще трябва да признае, че този вълнуващ двубой изправи аудиторията на крака. След него човек се пита дали е възможно световното първенство и занапред да продължава да става все по-хубаво и по-хубаво.

Дори най-големите звезди на планетата ще трябва да се постараят сериозно, за да надминат Тим Кейхил. Попадението на австралийския атакуващ халф в 21-ата минута веднага влезе в галерията на най-великите волета в историята, а самият той се нареди до Марко ван Бастен, Тони Йебоа, Паоло ди Канио и Робин ван Перси.

Но не става дума само за красотата на головете. Двубоят неочаквано предложи страхотна драма. Куражът на австралийците - най-слабият отбор на турнира според рейтинга на ФИФА - украси мондиала. Аутсайдерът не само че се осмели да мечтае, но и дори имаше дързостта да поведе на финалиста от предишното първенство, размазал няколко дни по-рано световния шампион.

Това, разбира се, стана възможно, защото холандците действаха твърде самодоволно и бяха прекалено неорганизирани в защита. След 5:1 над Испания, играчите на Ван Гал сигурно си мислеха, че ще им е лесно, но се бяха заблудили сериозно.

Робен откри резултата, но Кейхил отвърна с невероятната си бомба от въздуха. Австралийците бяха по-добрият тим срещу апатичните Лалета и дори накараха Ван Гал, който се оплака, че ще му трябва висок стол за бар, за да може да вижда добре случващото се от скамейката, да зареже схемата 3-5-2 и да премине към игра с четирима в отбрана.

Оказа се, че това е добър ход, макар че първо Кенгурутата поведоха от дузпа, преди Ван Перси да изравни, а резервата Депей да вкара малко късметлийски победен гол.

В крайна сметка Лалетата се оказаха твърде силни, прекалено технични за храбрите Озита, но последните със сигурност имат с какво да се гордеят след такъв мач срещу един от най-силните тимове на планетата.

 

Мат Лоутън, "Дейли Мейл"